Hakukoneoptimointi

5 vinkkiä miten nouset verkkoviidakon valtiaaksi!

Haluat varmasti kerätä enemmän kävijöitä sivustollesi ja herättää heidän kiinnostuksensa juuri sinun tuotetta tai palvelua kohtaan? Kiireisessä digitaalisessa maailmassa hakukoneoptimoinnilla on avainrooli tämän menestyksen saavuttamisessa.

Kuvittele hetki, kun käyttäjät etsivät palveluitasi tai tuotteitasi verkosta. Käyttäjät syöttävät kyselynsä hakukenttään ja painavat enteriä. Tässä vaiheessa ratkaiseva hetki koittaa – tuletko esiin vai hukutko digitaalisen viidakon syövereihin? Niin.

Juuri nyt, kun luet tätä, satoja miljoonia hakukyselyjä vilisee verkossa, ja tuhannet sivustot kamppailevat noustakseen ylös hakutulosten kärkeen.

Nouseminen hakutuloksissa korkeimmalle yleensä tarkoittaa sitä, että pääset ensimmäisenä hieromaan kauppoja potentiaalisen asiakkaasi kanssa.

Mitä on hakukoneoptimointi?

Verkkomaailmaa voidaan verrata tiheään ja sokkeloiseen viidakkoon, jossa eksymisen vaara on suuri. Mutta apuun tulee Google, joka toimii taitavana oppaana tässä digitaalisessa viidakossa, auttaen käyttäjiä löytämään etsimänsä tiedot. Meidän työ sivuston omistajina on ripotella Googlelle vihjeitä siitä, missä sivustomme jalokivet sijaitsevat.

Miksi tarvitsemme hakukoneoptimointia?

Hakukoneoptimointi (SEO) on käytäntö, jonka avulla pyrimme parantamaan verkkosivustomme kävijämäärää ja laatua hyödyntämällä luonnollista ja maksutonta hakukonenäkyvyyttä.

Hakukoneoptimoinnin avulla teemme sivustomme sisällön ja rakenteen houkuttelevammaksi Googlelle, jotta se voi indeksoida ja arvottaa sivustomme korkeammalle hakutuloksissa.

Hakukoneoptimointi voi tuntua monimutkaiselta ja se on myös usein väärin ymmärrettyä. Verkkoviidakossa on käynnissä vimmainen kamppailu, ja jokainen sivusto pyrkii saamaan näkyvyyttä ja huomiota. Hakukoneoptimointi auttaa sivustoasi erottumaan joukosta ja houkuttelemaan käyttäjiä.

Artikkelin myötä opit, miten voit optimoida sisältöäsi, rakentaa laadukkaita linkkejä, parantaa käyttäjäkokemusta ja hyödyntää avainsanoja taktisesti. Näiden käytäntöjen avulla houkuttelet sivustollesi laadukasta liikennettä.

Voinko oikeasti tehdä hakukoneoptimointia eli SEO:ta itse?

Tämä hakukoneoptimointi opas on kirjoitettu siksi, että saan niin valtavasti kysymyksiä SEO:sta. Minusta SEO:ta olisi jokaisen yrittäjän arvokasta osata tehdä itse. SEO tulokset ottavat oman aikansa. Onkin erittäin arvokasta että sinulla säilyy se tietotaito ja ymmärrys minkä keräät kun optimoit sivujasi. Yrittäjä on usein myös oman tuotteensa paras asiantuntija luomaan sellaisia sisältöjä, jotka nousevat korkealle luonnollisissa hakutuloksissa!

Esimerkiksi asiakkaani Ruokangas Guitarsin omistaja Juha Ruokangas on ottanut SEO:n tekemisen vakavasti. Pitkäjänteisellä työllä ja kokeiluilla hän on saanut sivustonsa kärkeen lähes millä tahansa avainsanalla joka liittyy kitaroihin! Hänen poistumisprosentti sivustolta on alle 1% kun alle 60% poistumisprosenttia jo pidetään erinomaisena tuloksena!

Anna keinoälyn auttaa sisällöntuotannossa!

Jos et tunne kuitenkaan itseäsi oikein siksi  sulkakynien riikinkukoksi, minulla on sulle hyviä uutisia! Voit käyttää ilmaisia tai maksullisia AI työkaluja jotka auttavat sinua kirjoittamaan, tai vähintään ideoimaan tekstejä verkkosivuillesi.

Google on kertonut, että se palkitsee laadukkaan sisällön huolimatta siitä, millä tavalla se on tuotettu. Itse päättelen sen tarkoittavan sitä, ettei Google rankaise AI:lla tuotettua sisältöä niin kuin aiemmin on arveltu. What a time to be alive!

robot jungle4

Google-hakukone on verkkoviidakossa seikkaileva indeksoija-robotti, joka pyrkii löytämään ja tallentamaan verkkosivustoja. Google-insinöörit vaalivat tarkoin salaisena pidettyä algoritmikaavaansa, jotta markkinoijat eivät voisi keinotekoisesti manipuloida hakukoneen sijoituksia ja saada etulyöntiasemaa viidakon keskellä.

Googlen algoritmit ovat tarkoin varjeltu salaisuus

Kuvitellaanpa, että Indiana Jones astuu esiin viidakon uumenista ja lähtee etsimään Googlen insinöörien piiloittamaa arvokasta artifaktia eli salattua algoritmia. Koska tämä resepti on hyvin salainen, Indiana Jones joutuu turvautumaan kokeiluihin ja virheisiin selvittääkseen, mikä toimii ja mikä ei.

Vaikka Google muuttaakin usein algoritmiansa, voimme optimoida verkkosivujamme käyttämällä tiettyjä keskeisiä ja yleisesti tunnettuja periaatteita.

Ennen kuin aloitetaan, kurkistetaan hieman tilastoihin:

Hakutulossivujen (SERPs) viisi parasta tulosta saa 75% kaikista klikeistä.
Orgaaniset tulokset saavat 70% kaikista klikeistä SERPs:ien sisällä.

Käyttäjät osaavat taitavasti erottaa luonnolliset hakutulokset maksetuista mainoksista.

Sivuston vierailijat etsivät aitoja ja hyödyllisiä tuloksia, jotka vastaavat heidän tarpeisiinsa, ja välttävät valheellisia tai manipuloituja sijoituksia.

Google on korkealle kehittynyt päättelykone

Monet ihmiset yhä edelleen luulevat SEO:lla tarkoitettavan sitä, että hakukoneessa nousee parhaiten esiin brändi-nimi kun joku etsii sitä hakukoneesta. Googlen motiivi ei kuitenkaan ole nostaa brändejä hakukoneen tuloksissa!

Googlea ei tulisi ajatella pelkästään hakukoneena, vaan pikemminkin ongelmanratkaisukoneena tai päättelykoneena kuten otsikossa. Googlen algoritmit on optimoitu ratkaisemaan käyttäjien erilaisia ongelmia ja se kuka tarjoaa parhaimman ratkaisun, nousee korkeimmalle. Hyvin yksinkertaista!

indiana headache

Esimerkki miten Google ratkaisee ongelmasi!

Kuvitellaan, että Indiana Jones seikkailee mystisessä sademetsässä, kun äkillinen päänsärky iskee. Hän tietää, että jossain tässä laajassa viidakossa on salainen hoitokeino, joka voisi helpottaa hänen vaivaansa. Indiana Jones tarttuu kännykkäänsä ja avaa hakukoneen.

Hän kirjoittaa hakukenttään ”nopeat helpotukset päänsärkyyn” ja odottaa innokkaasti hakutuloksia. Tässä kohtaa hakukoneoptimointi astuu kuvaan. Ne terveys- ja hyvinvointisivustot, jotka ovat tehneet huolellista hakukoneoptimointia ja käyttäneet avainsanoja kuten ”nopeat helpotukset päänsärkyyn”. Hakukone ymmärtää nämä optimoidut sivustot ja tarjoaa niitä käyttäjälle hakutuloksissa.

Innostuneena Indiana Jones klikkaa yhtä hakutulosta, joka lupailee nopeita keinoja päänsäryn lievitykseen. Sivusto avautuu ja hän löytää sieltä kokoelman luonnollisia hoitokeinoja, rentoutumistekniikoita ja vinkkejä, jotka on suunniteltu helpottamaan päänsärkyä. Indiana Jones imee tiedot itseensä kuin muinaisen aarteen lumouksen ja tuntee päänsäryn helpottuvan. Hän on iloinen ja tyytyväinen, että hakukoneoptimointi ohjasi hänet oikean tiedon äärelle tässä sademetsän sokkeloissa.

Hakukoneoptimointi auttoi käyttäjää löytämään tarkalleen sitä tietoa, mitä hän tarvitsi päänsäryn lievitykseen. Niin.. ja hyvin todennäköisesti myös tuotteen joka lievittää päänsärkyä nopeasti jatkossa jos sellainen sattuu Indiana Jonesille tulemaan myöhemmin!

Hakukoneeseen syötetyt sanat ovat termiltään avainsanoja (keywords).

Yrityksen omistajana haluat käyttää näitä avainsanoja, jotta asiakas voi löytää ratkaisun ongelman ratkaisemiseksi juuri sinun sivuiltasi.

  1. Meidän on helpotettava hakukoneita ymmärtämään mistä sisällössämme on kyse.
  2. Meidän on osoitettava hakukoneille, että sisältö on nostamisen arvoinen.

Avainsanat ovat yhä #1 luokituskriteeri

magnifying glass

Avainsanatutkimus on prosessi, jota SEO-asiantuntijat käyttävät löytämään todellisia ja täsmällisiä hakutermejä, joita ihmiset käyttävät hakukoneissa.

Tekemällä avainsanatutkimusta pystymme näkemään todella spesifisti, kuinka monta kertaa joku etsii tiettyä avainsanailmausta Googlessa kuukausittain.

Etsi ja käytä relevantteja avainsanoja.

Usein haku jonka luulet olevan kaikkein haetuin, osoittautuukin aivan joksikin muuksi ja tietämällä todelliset ja tarkat termit, voimme tehdä parempia päätöksiä sisältöjä suunnitellessa ja kirjoittaessa.

Esimerkki

Ongelma: Kuvitellaan, että olet yrittäjä, joka myy käsintehtyjä kynttilöitä verkossa. Verkkosivustosi ei ole saanut paljon näkyvyyttä hakukoneissa, ja liikennemäärä on ollut alhainen. Tämä vaikuttaa negatiivisesti myyntiisi.

Ratkaisu: Teet perusteellisen avainsanatutkimuksen ja löydät potentiaalisia avainsanoja, kuten ”käsintehtyjä kynttilöitä”, ”uniikit kynttilät” ja ”lahjaideoita kynttiläfaneille”. Optimoidessasi verkkosivustosi sisältöä ja meta-tietoja näille avainsanoille, huomaat, että sivustosi alkaa nousta hakutuloksissa.

Käytä vaikka näitä ILMAISIA työkaluja löytääksesi avainsanoja jotka ovat merkityksellisiä juuri sinun toimialassasi.

Syvällisempään analysointiin:

Tiesitkö, että olemassa kahdenlaisia hakukoneoptimointia – On Page SEO ja Off Page SEO?

1. Sisäinen hakukoneoptimointi

keskittyy parempien sisältöjen kirjoittamiseen web-sivuillesi, paremman käyttäjäkokemuksen luomiseen, etsimällä sivuillesi tehokkaampia avainsanoja, parantamalla sivunopeutta jne.

2. Ulkoinen hakukoneoptimointi

keskittyy luomaan paluu-linkkejä, sosiaalisen median läsnäoloa, sharettamista jne. Mikä tapahtuu kaikki sivustosi ulkopuolella.

On Page SEO on verkkosivuston omistajan hallinnassa, kun taas Off Page SEO ei ole täysin sivuston omistajien hallinnassa. Off Page SEO unohtuu todella usein, ja on yleinen syy miksi sivut eivät sijoitu aivan niin hyvin hakutuloksissa kuin ne voisivat. Paluu-linkkien hankkiminen korkean auktoriteetin sivustoista ovat hakukoneiden #2 luokituskriteeri.

Nämä neljä tärkeää vaihetta on hyvä tunnistaa kun teet SEO:ta!

Jokaisessa ostoprosessin vaiheessa asiakkaasi käyttävät erilaisia hakutekniikoita, jotka auttavat sinua tunnistamaan kuinka lähellä ostopäätöstä he ovat.

Tutkimisvaihe

Harkintavaihe

Ostovaihe

Uskollisuusvaihe

Avainsanat jakautuvat kahteen luokkaan – informatiiviseen ja kaupalliseen.

1. Informatiivisia avainsanoja käytetään houkuttelemaan kävijöitä, jotka ovat ostamis-syklin alussa (artikkelit ja blogipostit).

Valtaosa Internetin avainsanoista on informatiivista aivan siitä syystä minkä oikein arvasitkin – ihmiset etsivät tietoa verkossa. Vähemmän kilpailluilla avainsanoilla on helpompi löytää liikennettä sivuillesi, kuten ”miten”, ”minun täytyy”, ”paras tapa” ja niin edelleen…

2. Tuotesivuilla olevat kaupalliset avainsanat, kuten tuotenimet, toimivat ostamis-syklin loppuvaiheessa.

Kaupalliset avainsanat ovat erittäin voimakkaasti kilpailtuja, ja siksi on vaikeampaa saada valtavasti liikennettä näillä avainsanoilla. Toisaalta, kun lisäät sanoja: kuten ”halpa”, ”ilmainen toimitus”, ”top 10”, ”edullinen” ja niin edelleen, pienempi hakutulosmäärä muuttuu myynniksi erittäin tehokkaasti, koska ostajalla on kirjaimellisesti luottokortti kädessään kun he tulevat sivullesi!

HUOMAA

On olemassa suuri määrä paljon haettuja avainsanoja jotka ei muutu myynniksi kovin tehokkaasti: “ILMAINEN”, ”download” jne. Onnea vaan matkaan jos haluat saada nämä ”renkaanpotkijat” ostamaan yhtään mitään sivuiltasi..

Näin kirjoitat sisältöä, mikä sijoittuu korkealle hakutuloksissa!

writer

Muistatko kun kerroin artikkelin alussa, kuinka jatkossa Google keskittyy käyttäjien todellisiin tarpeisiin ja relevantteihin sisältöihin? SEO on kuitenkin oikeastaan aina rakentunut sisältömarkkinoinnin ympärille. Jos sinulla ei ole hyvää sisältöä sivuillasi – et sijoitu kovin korkealle hakutuloksissa. Ilman hyvää sisältöä et koskaan tule saamaan paluulinkkejä ja ilman paluulinkkejä, et koskaan sijoitu korkealle hakukoneiden tuloksissa.

Googlen palkitsee uusimmasta ja tuoreimmasta sisällöstä

Jos kirjoitat usein ajankohtaisia aiheita ja alan uutisia, sijoitut korkealle SERPs-tuloksissa. Kaikki haluavat tietää uusimmat ja tuoreimmat tiedot! Etkö sinäkin?

taulukko

Harkitse tukimusten ja asiantuntijagraafien tekemistä, koska ne ajavat paljon liikennettä sivuillesi. Tutkimusperusteinen sisältö sijoittuu yleensä korkealle hakutuloksissa. Kaavioita, taulukoita ja tilastoja jaetaan paljon, käytä niitä sivuilla saadaksesi paluulinkkejä sivuillesi.

Tilastot ja kaaviot saavat sivusi myös näyttämään uskottavilta ja asiantuntevilta!

Usein unohtuu, ettei tilastojen kaivaminen nykypäivänä ole enää ihan niin työlästä, un se oli vaikka opiskeluaikoina. Käytä esimerkiksi ChatGPT:tä ideoimaan artikkelisi tai blogisi yhteyteen tilastoja. Katso Google Trends palvelusta mitkä asiat ihmisiä kiinnostaa omalla toimialallasi. Tarkista vielä eri lähteistä, että tilastot ja statistiikat pitävät paikkansa. What a time to be alive!

cat search2

Google Hummingbird on Googlen hakukoneen algoritmi, joka esiteltiin vuonna 2013. Se on suunniteltu ymmärtämään käyttäjien hakukyselyjä entistä paremmin ja tarjoamaan heille tarkempia ja relevantimpia hakutuloksia. Hummingbird-algoritmi perustuu luonnollisen kielen ymmärtämiseen ja kontekstin huomioon ottamiseen hakutulosten arvioinnissa.

Googlen PaLM 2 on uusin kielen ymmärtämisen malli ja se on kehitetty ymmärtämään tekstiä vieläkin syvällisemmin. Se pystyy esimerkiksi ymmärtämään vitsin, johon se törmää ensimmäistä kertaa. On selvää, että myös Hummingbird algoritmi ymmärtää ihmistä kohta melkein yhtä hyvin, kuin ymmärrämme toisiamme kun juttelemme.

Hummingbird-algoritmi ottaa huomioon hakukyselyjen kokonaisuuden ja pyrkii ymmärtämään niiden merkityksen

Kuvitellaanpa tilanne, jossa kissanomistaja hakee kuivaruokaa, joka auttaa kissan turkkia kiiltämään. Hän syöttää hakukoneeseen kyselyn: ”paras kuivaruoka kissalle, joka saa turkin kiiltämään”. Tässä tilanteessa Google Hummingbird-algoritmi astuu kuvaan.

Hummingbird-analyysi ymmärtää, että käyttäjä etsii erityistä ruokaa, joka parantaa kissan turkin kiiltoa.

Algoritmi ottaa huomioon kyselyn kontekstin ja pyrkii tarjoamaan käyttäjälle relevantimpia hakutuloksia. Se huomaa, että käyttäjä haluaa ruokaa, joka sisältää ravinteita, jotka vaikuttavat kissan turkin laatuun.

Sen sijaan, että algoritmi esittäisi vain yleisiä hakutuloksia kuivaruokavaihtoehdoista, se voi tuottaa tarkempia tuloksia, kuten luettelon ruokavaihtoehdoista, jotka sisältävät omega-rasvahappoja tai muita ainesosia, jotka edistävät turkin kiiltoa ja terveyttä.

Lisäksi algoritmi voi tarjota lisätietoa kissan turkinhoidosta ja antaa vinkkejä ravitsemuksesta, joka tukee turkin terveyttä. Tämä auttaa käyttäjää saamaan tarkempia ja hyödyllisempiä vastauksia hakukyselyynsä.

Algoritmi tekee hakukokemuksesta mielekkäämmän ja antaa käyttäjille tarkempia ja hyödyllisempiä vastauksia heidän hakuihinsa.

Oletko koskaan miettinyt, miksi Wikipedia on aina ensimmäisten hakutulosten joukossa? Ei, se ei johdu siitä että Wikipedialla on paljon ristiinlinkityksiä. Se johtuu yksinkertaisesti siitä, että heillä on maailman tarkimmat ja yksityiskohtaisimmat artikkelit internetissä!

VIHJE: Käytä Buzzumoa jos haluat löytää uutisia ja trendejä tietyissä avainsanoissa ja kategorioissa (kuukausimaksullinen). Käytä Quoraa röyhkeästi löytääksesi vähän kilpailtuja avainsanoja.

Off Page SEO:
-Hanki ulkoisia linkkejä sivustollesi
-Kannusta lukijoitasi jakamaan artikkelisi
-Kerää sosiaalisia mainintoja jotka johtavat sivullesi

Ulkoisten linkkien saaminen sivustollesi arvostetuilta sivustoilta on tärkeää jos haluat korkealle hakutuloksissa. On olemassa muutamia taktiikoita miten saat linkkejä sivustollesi.

– Luo sellaista sisältöä joka kannattaa jakaa, pitäisi olla ilmeinen 🙂
– Vieraile podcasteissa. Aina – ihan aina pyydä linkki sivustollesi!
– Linkkien-vaihto
– Artikkelihakemistot
– Löydä rikkinäisiä linkkejä muiden sivuilta ja tarjoa sisältösi joka korvaa aikaisemman sisällön.

Varoituksen sana ulkoisten linkkien ostamisesta (kyllä, tietenkin linkkien ostaminen on mahdollista..)

Olisin äärimmäisen varovainen paluulinkkien ostamisessa ja ihan ilmeisestä syystä. Jos Google haistaa jotain hämärää, voit olla onnellinen jos löydät sivusi sen jälkeen Googlen toiseksi viimeisiltä sivuilta! Linkkien ostaminen rikkoo Googlen webmaster sääntöjä.

– Vältä avainsanojen täyttöä (keyword stuffing). Google haluaa tarjota laadukasta sisältöä ja jos algoritmi löytää liian monta tai samankaltaista avainsanaa ilman kontekstia, Google alentaa sijoitustasi.

Google RankBrain on #3 tärkein luokituskriteeri hakukoneissa

rankbrain6

Google RankBrain on Googlen keinoälypohjainen järjestelmä, joka auttaa luokittelemaan hakutuloksia ja tarjoamaan käyttäjille relevantimpia hakutuloksia. RankBrain perustuu koneoppimiseen, mikä tarkoittaa sitä, että se kykenee oppimaan ja soveltamaan oppimaansa tietoa tehokkaasti.

RankBrainin tehtävänä on ymmärtää käyttäjien hakukyselyjä paremmin ja tulkitsemaan niitä siten, että se pystyy tarjoamaan relevantimpia hakutuloksia. Se analysoi käyttäjien hakukyselyjen kontekstia ja pyrkii ymmärtämään niiden tarkoituksen ja taustan. RankBrain hyödyntää tätä tietoa vertaillakseen hakutulosten relevanssia ja priorisoidakseen ne sen perusteella.

RankBrain käyttää koneoppimista oppiakseen käyttäjien mieltymyksiä ja käyttäytymistä hakutulosten suhteen.

RankBrain tutkii, mitkä hakutulokset saavat käyttäjiltä eniten vuorovaikutusta, kuten klikkauksia ja viipymisaikaa, ja ottaa nämä tiedot huomioon luokitellessaan hakutuloksia. Näin se pyrkii tarjoamaan yhä parempia ja relevantimpia hakutuloksia käyttäjille.

RankBrainin toimintaperiaate perustuu siihen, että se luo yhteyksiä eri hakusanojen ja käsitteiden välillä. Se pyrkii ymmärtämään hakusanojen merkitystä laajemmassa kontekstissa ja pystyy siten tunnistamaan hakutulokset, jotka eivät välttämättä sisällä kaikkia hakukyselyssä mainittuja sanoja, mutta ovat silti relevantteja käyttäjän tarkoituksiin.

Google RankBrainin käyttöönotto on parantanut hakutulosten laatua ja käyttäjäkokemusta merkittävästi. Käyttämällä koneoppimista ja analysoimalla käyttäjien käyttäytymistä RankBrain auttaa tarjoamaan yhä relevantimpia ja hyödyllisempiä hakutuloksia käyttäjille.

Voittaaksesi RankBrainin puolellesi tarvitset:
1. Paremman CTR. (Click through rate.)
2. Pidemmän dwell ajan. (Todellinen ajanjakso, jonka kävijäsi viettää sivulla ennen kuin palaa takaisin hakutulos-sivuille.)

-Optimoi otsikot ja kuvaukset klikkaussuhteeltaan (CTR) paremmiksi Sumo Headline Formulas
– Valitse vain erittäin tärkeät avainsanat
– Kirjoita laadukkaita kiinnostavia sisältöjä!

VIHJE: Käytä Coschedule Headline Analyser parempien otsikoiden virittämiseksi. Yli 70 on erinomaisetn hyvät pisteet. Tai käytä Sumo Kickass Headline Generator :ia ja kirjoita ytimekkäitä otsikoita ihan päällikkönä!

“Mobile Ensiksi. Mobile toiseksi ja mobile kolmanneksi”

Mobile first

Vuonna 2010 Eric Schmidt ilmoitti, että he toimivat tästä eteenpäin ’mobiili ensin’ periaatteella. Mobiili-sivu on Googlelle siis se todellinen versio.

Vaikka selaat omalla päytäkoneellasi, sinulle tarjotaan mobiiliversiosta johdettu hakutulos. 63% kaikista hauista tulee mobiililaitteista, joten Google on luonnollisesti valinnut ’mobiili ensiksi’ lähestymistavan.

Google arvostaa lyhyttä latausnopeutta

Yksi erittäin tärkeä tekijä on sivustosi nopeus, sillä Google yrittää selvittää, ovatko sivut optimoitu mobiililaitteille. Tilastollisessa mielessä yksi mielenkiintoinen seikka on se, että 80% verkossa olevista sisällöistä on videoita, joten laita etusijalle videonsisältö. Kun kävijä käyttää aikaa videon katseluun verkkosivulla, se lisää myös viipymäaikaa (dwell time).

Käyttöliittymät muuttuvat viestipohjaisiksi

Äänihaku

Hakukoneoptimoi sisältösi äänihakuun

Äänihaku kasvattaa suosiota todella nopeasti sellaisten laitteiden ansiosta, kuten Amazon echo, Google Home, Apple HomePod jne. ja mobiiliassistentit, Ok Google, Siri, Alexa, Cortana, Samsung Bixby ja muut.

Äänihaku on noussut merkittäväksi tekijäksi hakutulosten optimoinnissa, erityisesti kun käyttöliittymät ovat siirtymässä kohti chat-pohjaisia ratkaisuja kuten ChatGPT. Äänihaku tarjoaa erinomaisen mahdollisuuden parantaa näkyvyyttä ja saavuttaa korkeammat sijoitukset hakukoneissa. Monet käyttäjät hyödyntävät äänihakua mobiililaitteillaan tai älykaiuttimillaan etsiessään tietoa tai ratkaisuja ongelmiinsa. Tämä trendi on luonut tarpeen optimoida verkkosisältöä vastaamaan paremmin puheeseen perustuvia kyselyjä.

Äänihakuun optimoitu sisältö voi auttaa sinua erottumaan kilpailijoista ja saamaan paremman näkyvyyden hakukoneissa.

Oletkin varmaan pistänyt merkille, että myös useat AI pohjaiset työkalut kuten ChatGPT ja Midjourney toimivat kuten chat. Niistä puuttuu kokonaan ”käyttöliittymä”.  Vaikka Midjourneyllä teet kuvituksia, se ei toimi alkuunkaan kuten vaikka Photoshop. Kuvailet chatissa millaisen kuvan haluat ja Midjourney tuottaa sellaisen sinulle. 

Vaikuttavuutesi sosiaalisessa mediassa on luokituskriteeri

Google kiistää virallisesti, että sosiaalisen median vaikutus on sijoituskriteeri, mutta tietysti sosiaalisen median näkyvyys ilmenee hakutuloksissa. Ole aktiivinen yhteisön jäsen oman alasi kanavissa.

Onneksi olkoon!

Jos sivusi sijoittuu hakukoneen kärkeen, sinua pidetään kyseisen aiheen asiantuntijana. Optimoi sivustosi toimialakohtaisiin avainsanoihin, joita ihmiset etsivät. Suunnittele sivusi niin, että ihmiset palaavat myös sivustoosi etsimään sisältöä senkin jälkeen kun he ovat ostaneet sinulta.

Sivun alussa kerroin sinulle asiakkaani Juha Ruokangas on kyennyt sijoittumaan korkealle hakutuloksissa. Ruokangas Guitars valmistaa käsintehtyjä korkealuokkaisia kitaroita. Ruokangas on kirjoittanut sivustolleen lukuisan määrän artikkeleita, jotka hyvin yksityiskohtaisesti pyrkii kuvailemaan kitaroiden yleisimpiä haasteita ja kertoo ratkaisuista, joilla kitaristi saa soittimestaan enemmän irti. Kun kitaristi etsii ongelmiinsa ratkaisua, hän hyvin todennäköisesti päätyy Ruokankaan sivustolle. Kitaristi joka etsii näihin ongelmiin ratkaisua, on suurella todennäköisyydellä juuri se edistynyt kitaristi, jollaisia Ruokankaan asiakkaat ovat!

– Tarjoa tuotteen esittelyvideoita
– Tarjoa huolto-oppaita
– Luo asiakasfoorumi
– Kirjoita blogikirjoituksia asiakkaittesi ongelmista

Yhteenveto

Äänihaku

Kuten olet huomannut, SEO ei ole hakukonemarkkinointia. SEO on lähempänä sisältömarkkinointia ja on ratkaisevan tärkeää nähdä se sellaisena. Jos sinulla ei ole laadukasta kiinnostavaa sisältöä, et nouse korkealle Googlen hakutuloksissa.

Google yrittää tarjota hakutuloksia, jotka ratkaisevat tietyn ongelman johon käyttäjät etsivät vastauksia. On olemassa keinoja parantaa SEO:ta, mutta ei ole mitään ”temppuja”, miten voit manipuloida hakutuloksia.

Avainsanoista on toki mahdollista maksaa

Kuten aikaisemmin tässä artikkelissa mainitsin, ihmiset erottavat maksetun ja orgaanisen sisällön ja valitsevat mielummin jäljemmän.

-Kirjoita erottuva ja vahva SEO-optimoitu otsikko (H1-tunniste)
-Kirjoita huomiota herättävät meta-kuvaukset (snippet)
-Kirjoita myös hyviä alaotsikoita, jolla pidät lukijat kiinnostuneina (H2, H3 jne.)
-Visuaalisesti rikas sisältö jaetaan 94% todennäköisemmin kuin kuvia sisältämättömät artikkelit
– Pitkät artikkelit jaetaan paljon useammin kuin lyhyet ja ne saavat enemmän paluulinkkejä. Artikkelit, joissa on enemmän kuin 3000 sanaa, saivat noin 2008% enemmän jakoja kuin artikkelit joissa on alle tuhat sanaa Buzzumon tekemän tutkimuksen mukaan, jossa he analysoivat miljoona artikkelia.

Mikä on hyvä ’dwell time’ ja välitön poistumisprosentti (bounce rate)?

Ei ole olemassa suoraa vastausta tähän, se riippuu niin monista tekijöistä, kuten mitä kellonajan kävijä tulee sivullesi, minkälaista laitetta käytetään, jne… Mutta yleinen nyrkkisääntö on, että jos käyttäjä viettää sivustossasi yli kaksi minuuttia, Google pitää tätä laadukkaana sisällönä, joten ota tavoitteeksi vähintään kaksi minuuttia.

Video auttaa saavuttamaan pidemmän keston, joten siinä yksi idea suoraan hatusta.

0% – 40% pidetään hyvänä poistumisprosenttina
40% – 60% on vielä ihan ok poistumisprosentti
60% – 100% ja sisältösi ei selvästi tee kauhean suurta vaikutusta..

VIHJE designeriltasi: Käytä suuria otsikoita ja runsaasti valkoista tilaa. Nämä ovat yleisesti hyviä luettavuuskäytäntöjä, mutta saa myös sivusi näyttämään ammattimaisesti tehdyltä, helposti lähestyttävältä ja tilastolliselta kannalta, se lisää viipymäaikaa (dwell time). Optimoi sivu niin, että se latautuu nopeasti.

Luo mahtavaa – kiinnostavaa sisältöä, joka tarjoaa arvoa ja ainutlaatuisia oivalluksia yleisölle, jaa se ja ole ylpeä saavutuksestasi!

Viimeinen huomio: Tiedän, että kaikki eivät voi olla copywritereita, joten jos sinusta tuntuu, että sinulla ei ole mitä tarvitsee, harkitse ammattimaisen copywriterin palkkaamista tai hanki viestintätoimisto tekemään se puolestasi. Listasin myös monta keinoälypohjaista palvelua joiden avulla pääset varmasti alkuun. 

Aloita näistä: Sinulla on oltava Google-tili, tai et voi käyttää välttämättömiä SEO-työkaluja. Google-hakukonsoli ja Google Analytics ovat tärkeimmät sovelluksesi. WordPressille Yoast SEO on eniten käytetty työkalu. Itse käytän RankMath työkalua.

Sanasto

SEO (Search Engine Optimisation)
Hakukoneoptimointi.

On Page SEO
Sivuston sisäinen hakukoneoptimointi. Nopeuden, reagoinnin, sisällön, avainsanojen, katkelmien jne. optimointia.

Off Page SEO
Ulkoinen hakukoneoptimointi tapahtuu sivustosi ulkopuolella, linkit, sosiaaliset kanavat, jakaminen jne.

SERPs (Search Engine Result Pages)
Hakukoneen tulossivu.

Avainsanat (Keywords)
Web-sisällön sanat, joiden avulla ihmiset voivat löytää sivustosi hakukoneiden kautta.

Long-tail Avainsana
Useasta sanasta koostuva avainsana, joiden avulla ihmiset voivat löytää sivustosi hakukoneiden kautta.

LSI Hakusanavariaatio (latent semantic indexing)
Läheisiä variaatioita hakusanoista.

Paluulinkki
Saapuva hyperlinkki yhdeltä verkkosivulta toiselle verkkosivustolle.

Sisältömarkkinointi
Sisältö, joka ei nimenomaan mainosta tuotemerkkiäsi, mutta jonka tarkoituksena on edistää kiinnostusta tuotteeseesi tai palveluihisi.

H1, H2, H3 jne. Tagit
Sivun otsikot joihin pitäisi sisältyä sisältöäsi koskevat kohdennetut avainsanat.

Välitön Poistumisnopeus (Bounce Rate)
Niiden kävijöiden prosenttiosuus, jotka navigoivat pois sivustostasi vain yhden sivun katselun jälkeen.

CTR (Click Through Rate)
Kertoo kuinka suuri prosentti mainoksesi tai hakutuloksesi nähneistä on klikannut sitä.

Viipymäaika (Dwell Time)
Aika, jolloin käyttäjä napsauttaa merkintääsi ja palaa sitten SERP: iin.

Googlen Ydinalgoritmit:

Panda
Määrittää ”laatupisteet” verkkosivuille.

Penguin
Alaskirjaa sivustoja, joiden linkit näyttävät manipuloiduilta.

Hummingbird
Auttaa Googlea tulkitsemaan paremmin hakukyselyjä ja tarjoamaan hakutuloksia, jotka vastaavat hakijan tarkoitusta.

Pidgeon
Parantaa etäisyyden ja sijainnin perusteella järjestettyjä parametreja.

Possum
Paikalliset tulokset vaihtelevat enemmän hakijan sijainnin mukaan.

RankBrain
Osa Googlen ydinalgoritmista, joka käyttää keinoäly-oppimista määrittämään tärkeimmät tulokset hakukoneiden kyselyihin.

Tekninen hakukoneoptimointi
Tekninen hakukoneoptimointi tarkoittaa verkkosivuston teknisten ominaisuuksien, kuten sivunopeuden, URL-rakenteen, mobiilioptimoinnin ja koodin optimoinnin, parantamista, jotta hakukoneet voivat indeksoida ja ymmärtää sivuston sisältöä paremmin.