Tätä et tiennyt minusta
Aloitin verkkosivujen suunnittelun kesällä 1998 Razorfish Inc.:ssä, Helsinki Suomen toimistossa. Razorfish oli luultavasti ensimmäinen ulkomainen uuden median toimisto, joka rantautui Suomeen. Ja minä olin toinen tyntekijä, jonka he palkkasivat. Ensimmäinen palkattu suunnittelija oli hyvä ystäväni Janne Aaltonen, jonka ansiosta pääsin livahtamaan toimistoon ns. takaoven kautta.
Janne oli ja on edelleen yksi parhaimmista suunnittelijoista Suomessa. Ensimmäisen vuoden aikana Razorfishissa hän opetti minulle kaiken verkkosivustojen suunnittelusta koodin kirjoittamiseen. Työskentelin pitkiä päiviä vakuuttaakseni epäilijöille, että minusta on tähän hommaan. Onnekseni olin nopea oppija!
Olin päättänyt lopettaa päivätyöni ja tulla internet suunnittelijaksi
Olin vakuuttunut, että tämä oli todellinen kutsumusalani – tutkia suurta tuntematonta. Maailma muuttuisi tyystin erilaiseksi. Eläisimme pian kahdessa eri todellisuudessa samanaikaisesti – internetissä ja arkitodellisuudessa.
Minut oli kutsuttu mukaan todistamaan kokonaan uuden maailman syntymistä – suoraan digitaalisen vallankumouksen pyörremyrskyn keskelle. Mutta olin edelleen koeajalla – se sai minut enemmän kuin motivoituneeksi antamaan kaiken mitä kykenin. Halusin pitää uuden unelmatyöni!
Onneksi verkko oli uusi paitsi minulle, myös meille aivan kaikille. Otimme vauvan askelelia oppiaksemme navigoimaan tässä täysin uudessa mediassa – ja niin minulla oli onni selviytyä henkilökohtaisesta kiirastulestani – ja jatkoin pitäen päätäni juuri ja juuri pinnalla Razorfishin neljän kuukauden koeajan.
Vuosi vaihtuu toiseen
Minut ylennettiin nopealla aikataululla ja sain eteeni ensimmäisen oman projektin – peugeot.fi verkkosivuston suunnittelemisen. Olin ylpeä – ja myös sivusto sai loistavia arvosteluja. Pian käsiini päätyi hanke, jonka budjetti oli suurin kaikista suomalaisista verkkoprojekteista – muuttaja.com -portaali.
Kahden vuoden aikana olin tehnyt valtavan harppauksen. Aloitin siitä pisteestä, etten edes tiennyt kuinka käynnistää Mac tietokone, tullakseni nyt maan suurimman verkkoprojektin johtavaksi suunnittelijaksi! Muuttaja.com ei tosin ollut mitenkään seksikäs työ – mutta se oli minulle ainutlaatuinen tilaisuus esitellä taitojani isossa mittakaavassa. Voitimme Vuoden verkkosivusto -palkinnon ja pari kunniamerkintää Grand One -palvelussa.
Y2K: n jälkeen
Uudesta mediasta oli kasvanut valtavaa liiketoimintaa hyvin nopeasti – mutta kuten sanotaan: mikä helposti tulee, se helposti menee. Vuoteen 2001 mennessä tummat pilvet olivat alkaneet ympäröidä meitä kaikkia. Puheet ”dot-com-kuplasta” levisivät kulovalkean tavoin … Olin uupunut työskentelemään jatkuvasti pikkutunneille ja tunsin, että keventäminen saattaisi olla hyvä idea.
Ystäväni Janne oli kokenut burnoutin samana aikana – joten aloimme keskustelemaan. Päätimme lopettaa Razorfishissa ja aloittaa oman yrityksen. Aaltonen & Vuorela perustettiin vielä tuona samaisena vuonna. Iskulauseemme oli: Koolla on merkitystä – olemme pieni yritys.
Pari kuukautta myöhemmin Razorfish Finland jätti konkurssihakemuksen. Janne ja minä tunsimme, että olimme juuri väistäneet luodin! Emme todellakaan kyenneet näkemään sitä ennalta.
Kupla puhkesi ja isosti
Suurimmat pelaajat alkoivat pudota pelistä kuin kärpäset. Aaltosen & Vuorelan kannalta kaaos näyttäytyi mahdollisuutena – olimme joustavia pienen henkilöstön kanssa ja meillä oli pienet kustannukset – asiakkaat ihastuivat tähän!
Janne osoittautui todella hyväksi myyjäksi ja pian olimme ansainneet vakuuttavan asiakaskunnan – Suomi Yhtiöt, Red Bull, Trainers ’House, Elämystaikurit ja monta muuta.
Pystyimme tuomaan ison firman tuloksia asiakkaillemme, hyvin pienellä tiimillä. Olimme nopeita ja tehokkaita. Se oli tuolloin ennenkuulumatonta ja asiakkaamme rakastivat sitä.
Meillä oli lystiä uuden menestyksemme kanssa – ja yrityksemme alkoi kasvaa
Olimme yrittäjinä vasta-aloittelijoita, ja todellisuus lävähti silmillemme tylysti. Päivittäisen liiketoiminnan hoitaminen ei varsinaisesti ollut ruusun terälehdillä tanssimista. Aloimme tehdä virheitä, jotka johtavat erimielisyyksiin pienimmistäkin asioista. Meille ei jäänyt muita vaihtoehtoja, kuin lampsia omiin suuntiimme.
Yrityksemme katkeran lopun jälkeen minulla ei ollut muuta vaihtoehtoa, kuin koota itseni ja siirtyä eteenpäin
Halusin kokeilla siipiäni täysin yksin. Hyvällä tuurilla löysin itselleni sellaisen freelance-projektin, joka nosti itsetuntoni ja mieleni uusiin korkeuksiin – olen kirjoittanut tästä ainutlaatuisesta hankkeesta tarkemmin täällä.
Nyt tiedät mistä olen kotoisin. Toivon, että onnistuneet projektini ja asiakkailta saamani palaute puhuvat puolestani.
Suosin leaneja työskentelytapoja, ja minulle tärkeää on jatkuva oppiminen ja kehittyminen. Projektisi koosta riippuen voin työskennellä yhdessä tiimisi kanssa tai freelancerina.
Ota minuun yhteyttä kun tarvitset insiroivan, tyylikkään ja toimivan verkkosivun!
Asiakkaani menestyvät
Olen ollut onnekas, ja saanut työskennellä alan parhaiden osaajien parissa, Suomen palkituimmissa yrityksissä. Olen onnistunut löytämään asiakkaita, joiden intohimon ja sitkeyden ansiosta, menestystä on ollut mahdollista saavuttaa vuodesta toiseen.
FWA
Grand Prix
Ruokangas – 2019
M&M GRAND PRIX
Grand Prix
Fortum Muuttaja portal – 2000
GRAFIA
Yearbook, Digital Media
Habbowood II – 2006
GRAND ONE
Honorable mention –
Ruokangas – 2010
FWA
Paras UX
Ruokangas – 2019
Media & Message
Best Customer Service
Fortum Muuttaja portal – 2000
GRAND ONE
Honorable mention – Infodesign
Tripsay – 2009
Appy AWARD
Award for Design Excellence
Scoopshot – 2014
FWA
Paras Copywriting
Ruokangas – 2019
MINDTREK
1st place for Innovation
Ruokangas.com – 2004
GRAND ONE
Honorable mention – Startup
Tripsay – 2009
FWA
Paras Valokuvaus
Ruokangas – 2019
GRAFIA
Yearbook, Digital Media
Million Habbo – 2005
GRAND ONE
Honorable mention – B2C
Tripsay – 2009